Морква є високопоживним
коренеплодом. Як лікувальна рослина використовується вже близько 4 тис.
років. Її широко використовують в гастрономії як найпопулярнішу
приправу, вона може, бути також і основним продуктом. Морква - дуже
корисний овоч для організму. Корисні і лікувальні властивості моркви
пояснюються її багатим складом. Морква містить вітаміни групи В, РР, С,
Е, К, в ній присутній каротин - речовина, яка в організмі людини
перетворюється на вітамін А. Морква містить 1,3 % білків, 7 %
вуглеводів. Немало в моркві мінеральних речовин, необхідних для
організму людини: калію, заліза, фосфору, магнію, кобальту, міді, йоду,
цинку, хрому, нікелю, фтору і ін. У моркві містяться ефірні олії, які
обумовлюють її своєрідний запах.
Морква містить
бета-каротин, який покращує роботу легенів. Бета-каротин є попередником
вітаміну А. Потрапляючи, в організм людини каротин перетворюється на
вітамін А, який найбільш корисний для молодих жінок. Також цілющі
властивості моркви пов`язані із зміцненням сітківки ока. Людям,
страждаючим короткозорістю, кон`юнктивітами, блефаритами, нічною
сліпотою і швидкою стомлюваністю вживання цього продукту в їжу вельми
бажано.
Корисно погризти сиру моркву, оскільки це укріплює ясна.
Оскільки вітамін А сприяє росту, то морква особливо корисна дітям. Цей
вітамін необхідний для нормального зору, він підтримує у хорошому стані
шкіру і слизисті оболонки. Морква, страви з моркви і особливо морквяний
сік використовуються в лікувальному харчуванні при гипо- і авітамінозі
А, захворюваннях печінки, серцево-судинної системи, нирок, шлунку,
недокрів`ї, поліартриті, порушеннях мінерального обміну. Пюре з сирої
або відварної моркви показане при коліті.
Варена морква допомагає
лікувати злоякісні пухлини, дисбактеріоз кишечника, нефрит. Володіє цей
овоч і протимікробними властивостями. Також в моркві містяться
фітонциди. Досить пожувати морквину - і кількість мікробів в роті різко
зменшиться. Для лікування нежиті можна закопувати в ніс сік моркви.
Лікарі і кулінари радять використовувати в їжу столову моркву з
яскраво-червоною шкіркою.
Відварна морква досить часто
включається в раціони хворих цукровим діабетом. Щоб організм швидше
засвоїв провітамін А моркви, її доцільніше вживати із сметаною або
рослинним маслом. По властивості стримувати утворення жирів в організмі
морква з овочів поступається тільки капусті.
Було встановлено
що морква містить багато натуральних антибіотиків, які називаються
фітонцидами, хоча ви і не відчуєте різкого запаху. Якщо потримати в
роті морквяний сік або пожувати морквину, то кількість хвороботворних
мікробів різко зменшується. Також в ній є вітаміни С, Е, РР, групи В,
мінерали - магній, цинк, хлор, фтор, йод, мідь, сірка, фосфор,
марганець, кобальт, залізо, бор, кремній, і пектини. Але в основному
цілюща цінність моркви пов`язана з великою кількістю каротину, який
перетворюється в організмі у вітамін А, і є сильним антиоксидантом.
Адже при недоліку цього вітаміну може розвинутися недокрів`я, швидка
стомлюваність організму, погіршення зору. Моркву потрібно давати дітям
для хорошого розвитку і росту, і для підвищення захисних сил.
Залежно
від стану людини сирий морквяний сік можна пити від 0,5 до 3-4 л в
день. Сік допомагає привести весь організм в нормальний стан. Морквяний
сік - найбагатше джерело вітаміну А, який організм засвоює швидко. У
соку міститься велика кількість вітамінів В, С, D і Е. Морковний сік
покращує апетит, травлення і структуру зубів.
Годуюча мати з метою поліпшення якості молока повинна пити щодня морквяний сік.
Сирий
морквяний сік є природним цілителем при виразках і ракових утвореннях.
Він підвищує опірність організму до інфекцій, ефективно діє на
підшлункову залозу, підвищує опірність лімфатичних і залоз внутрішньої
секреції, пазух лицьового черепа і дихальних органів. Морквяний сік
укріплює нервову систему і не знає собі рівних в підвищенні енергії і
сили організму.
Суха шкіра, дерматит (запалення шкіри) і інші
шкірні захворювання є наслідком недостатності в організмі поживних
речовин, що містяться в сирій моркві. Як засіб боротьби проти виразок і
ракових утворень сирий морквяний сік - диво нашого століття. Проте його
потрібно приготувати правильно (витягнути з клітковини), а всяку їжу,
що містить концентрований цукор, крохмаль і зернову муку, повністю
виключити.
Вранці натщесерце давати дітям 50-100 мл соку. Послабляє м`яко і добре.
Полоскати
горло при ангіні кілька разів в день: на 100 мл свіжого соку додати 1
ст. ложку меду, розмішати, розбавивши склад навпіл з кип`яченою водою.
Чим більше кислотності в шлунку, тим більше слід вживати морквяного соку.
Свіжий сік підсолодити медом і змащувати або полоскати рот при молочниці.
Щодня
вранці натщесерце з`їдати 100 г тертої моркви із сметаною або рослинним
маслом або сік по 1/4 стакана 4-5 разів на день, змішавши його з медом.
Застосовується при недокрів`ї, авітамінозі і загальному занепаді сил.
Каротин, що міститься в моркві, благотворно впливає на зміцнення зору.
Морква
при опіках: при свіжих опіках накладати кожні 20-30 хв кашку з свіжої
моркви, а також до запалених ділянок шкіри і гнійних ран.
Дітям
від глистів пити натщесерце 1/2 стакана морквяного соку або свіжу
натерту моркву - 100 г. Можна дати дітям по 1 ч. ложці конопляного
масла 2 рази на день натщесерце з хлібом. Масло проносить і убиває
глистів (прованське, горіхове масло).
При нирковий-кам`яній хворобі і як вітрогонне:
а) розмолоти насіння моркви в порошок. Приймати по 1 г 3 рази на день за 30 хв до їжі.
б)
1 ст. ложку насіння моркви залити 1 стаканом кип`ятку, наполягти,
укутавши, 12 годин, процідити. Приймати в теплому вигляді по 1/2
склянки 5-6 разів на день.
Камені і пісок в жовчному міхурі і в
нирках є природним результатом нездатності організму вивести кальцій,
що утворився унаслідок вживання концентрованих крохмалів і цукру.
З
моркви готують препарати, які володіють спазмолітичними,
судинорозширювальними властивостями, мають заспокійливу дію на
центральну нервову систему:
1. Порошок з насіння: приймайте по
1 г в 3 прийоми за день. Порошок з насіння ефективний також при
порушенні травленням як сечогінний засіб при нирковокам`яній хворобі.
2.
Відвар: 1 ст. ложку подрібненого насіння залийте 1 скл. кип`ятку,
тримайте на водяній лазні 12 ч. Приймайте гарячий відвар по 3 скл. в
день.
У народній медицині використовують насіння цієї рослини. Воно містять каротин, цукор, йод і мінеральні солі.
polzavsem