Фісташки — близькі родичі кешью. Плід фісташки — це
не горіх, а кісточка, яка розміщується всередині «сливки». М’якоть
«сливки» дозріває, висихає і тріскається. Ось тут і з’являється плід
фісташки — що зеленіший, то більш дозрілий. Батьківщина фісташки —
Середземномор’я. Стародавні греки, які полюбляли ці плоди не менше
нинішніх гурманів, називали фісташку магічним горіхом. Чому? Бо корені
дерева фісташки сягають 15 метрів углиб (це допомагає рослині
утриматися навіть на найкрутіших схилах), а саме дерево витримує
тридцятиградусні морози, хоча для достигання плодів потрібна
температура 40°С. Росте фісташкове дерево дуже повільно і не досягає
високих розмірів, але яке ж воно живуче! Нерідко вік фісташкових дерев
сягає 1000 років! Та й збирають фісташки переважно вночі, бо вдень
дерева виділяють надміру п’янкі ефірні олії, смоли та інші ароматичні
речовини, які, випаровуючись, огортають усю рослину, захищаючи її від
палючих сонячних променів. Плодоносить фісташкове дерево раз на 2—3
роки. З дикого фісташкового дерева збирають 10—15 кілограмів
«горішків», а з культивованих сортів — до 250 кг. Східні легенди
стверджують, що закохані обов’язково мали зустрітися під фісташковим
деревом і почути, як тріскаються плоди, мовляв, тоді їхня доля буде
щасливою. Можливо, це витвір фантазії, а от про цілющі властивості
фісташок жителі Стародавнього Сходу знали напевно. Як і про те, що
плоди фісташки очищають організм від шлаків — тамтешні лікарі
«прописували» фісташкову дієтотерапію людям з надмірною масою тіла, а
хто хотів бути струнким — і сам налягав на фісташки задля профілактики.
Нині «житницею» фісташок вважають Іран. Там фісташку називають горіхом,
що сміється (плід під час достигання тріскається наполовину і нагадує
усмішку). До речі, не всі плоди тріскаються самостійно. Тому «лінивих»
фісташок (вони дрібніші, іноді недозрілі чи напівпорожні) змушують
усміхатися штучно — за допомогою різних методів. Найбільш екологічним і
найдорожчим є спосіб розкриття фісташок вручну. Сучасні виробники
користуються і спеціально призначеними для цього машинами. Або ж
попередньо замочують «горішки», потім сушать і застосовують лід для
«виробничого контрасту». Уже «усміхнені» горішки або очищують (для
використання в кулінарії), або витримують у соляному розчині та
обсмажують.
Ядро фісташки годиться для виготовлення кондитерських виробів, для
приготування салатів, соусів, випічки, десертів, тортів, морозива.
Жителі Кавказу використовують мариновані і сушені ядра як приправу до
м’ясних і рибних страв.
Плоди фісташки містять 15—17% вуглеводів, 20—22% білка і майже 60%
жирів, до складу яких входять переважно ненасичені жирні кислоти. Тому
фісташка корисна для мозку і серця. А ще (через вміст у плодах кальцію,
заліза і цинку) їх можна використовувати для профілактики захворювань
печінки та шлунка. Крім того, фісташкові горішки бадьорять увесь
організм, тонізують самопочуття і додають гарного настрою. Це
підтверджують і сучасні дієтологи, і досвід східної медицини. До речі,
саме вона вважає, що фісташкові плоди «зігрівають» організм
енергетично. Тому вживати їх із холодним пивом, з точки зору
лікувальної традиції Сходу, — велика дурниця: в такий спосіб ми
нівелюємо корисну дію «магічних горішків» та ще й додаємо клопоту
травній системі. А от до шампанського і десертних вин фісташки —
ідеальна закуска (для цього їх обсмажують і подають у лимонному соку).
Лікувальні властивості фісташок використовують для відновлення сил у
виснажених хворих, рекомендовано вживати горішки під час фізичних та
розумових навантажень. Горішки корисні хворим на тахікардію, жовтяницю,
легеневі недуги, тим, хто страждає від жовчних та шлункових кольок.
Фісташкову олію використовують для лікування анемії, кашлю, виразок на
шкірі, для виведення пігментних плям і веснянок.
Останні дослідження дієтологів і кардіологів підтвердили дані про те,
що щоденне вживання жменьки фісташкових плодів впродовж місяця може
істотно знизити рівень холестерину в крові та артеріальний тиск. Адже
жири, що містяться в плодах, — корисні. І вживати їх краще для
профілактики серцевих недуг, аніж відмовитися від вживання будь-яких
жирів узагалі. До того ж фісташки містять багато необхідних організму
вітамінів (зокрема, В6), тіамін, калій, клітковину, фосфор і магній.
Експериментально також було доведено, що вживання жирів, які містяться
в плодах фісташок, окрім усього, знижує реакцію організму на стрес
(зменшується спазм судин, передусім артерій), що надзвичайно важливо
для профілактики серцево-судинних недуг, і не тільки.
Источник: http://www.vz.kiev.ua |